menu Inge Bos expositie menu Inge Bos Tekst menu Inge Bos galerie menu Inge Bos home menu Inge Bos tekeningen Menu Inge Bos Contact Links naar andere sites menu Inge Bos schilderijen 2010

Mijn schilderijen ontstaan meestal in series, waarbij ik het liefst aan meerdere doeken en panelen tegelijkertijd werk. Na het maken van schetsen, verzamel ik foto’s en teksten. Bij sommige werken begin ik met een concreet idee, gefilterd uit schetsen en sfeer beschrijvingen. Bij anderen ideeën wordt het beeld gevormd door het schilderen als handeling op zich.

De houding van de figuren ontstaan tijdens het schetsen, maar ook vanuit de structuur / textuur  die in het hout aanwezig is. De keuze voor het lege paneel hangt dan ook samen met de tekeningen, de richting van de nerven van het hout.

Tijdens het proces beïnvloeden de werken elkaar als bij een kruisbestuiving. Het hout, het verschil in nuance, de kwetsbaarheid en de warmte van het materiaal spreken me erg aan. En die kwetsbaarheid is ook terug te vinden in de afbeelding.

De verf en de olie trekken in het hout, soms zuigt het paneel een deel van de schildering bijna op om op ander plaatsen weer duidelijk aanwezig te zijn.
Het gebruik van olie op het hout laat natte plekken achter die voor mij de vluchtigheid benadrukken. Daar waar het nodig is brengt de olie de structuur van het hout op een bijzondere manier aan de oppervlakte.

Mijn werken gaan over figuren in ontwikkeling. Het zijn portretten van innerlijke beelden van het groeien, het onderweg zijn. Ze onthullen en verhullen zichzelf en de context waarin ze zich bevinden.
Het zijn beelden die elk moment kunnen veranderen. Vluchtigheden over groeien, over het-er-wel en het-er-niet-zijn, over fantasieën en innerlijke belevingen. Het erkennen en ontkennen van wat er is. Over het opbouwen en afbreken, over verstilde processen in jezelf die opeens naar buiten komen en het beeld in beweging zetten.